11 Μαρ 2018

Έρευνα για τις ζημιές στα λιμάνια Μαλαγαρίου, Καρλοβάσου και Ευδήλου


Οι σοβαρές υλικές ζημιές σε διάφορα λιμάνια της χώρας, μεταξύ των οποίων τα λιμάνια Μαλαγαρίου, Καρλοβάσου και Ευδήλου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση των έργων και την παραλαβή τους, οδήγησαν τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Χρήστο Λαμπρίδη να απευθυνθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, με σκοπό τη διερεύνηση ύπαρξης τυχόν ευθυνών για πλημμελείς εκτελέσεις των έργων, καθώς και ευθυνών κατά την παράδοση και παραλαβή τους.

Ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης,  διαβίβασε καταγγελίες, που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο ή στοιχείο αναφορικά με ζημιές που έγιναν στα λιμάνια Μαλαγαρίου, Καρλοβάσου και Ευδήλου, στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία υπάγονται στη Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι αποφασισμένη και έχει ήδη ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ελέγχου, προκειμένου να αναζητηθούν πιθανές ευθύνες, αλλά και για να υπάρξει η αναγκαία πληροφόρηση, ώστε να θεσμοθετηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί που δεν θα επιτρέψουν την ύπαρξη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον και διευκρίνισε πως «η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δημόσιων πόρων που προορίζονται για λιμενικές υποδομές αποτελεί για το υπουργείο Ναυτιλίας στόχο υψηλής προτεραιότητας».

Όσον αφορά το λιμάνι Μαλαγαρίου, που κατασκευάστηκε το 2004 και παραδόθηκε για χρήση το 2012, μέσα σε σύντομο χρόνο μετά την παράδοσή του εμφάνισε φθορές που οφείλονται σε κακοτεχνίες. Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για το λιμάνι στο Καρλόβασι, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009, χωρίς ωστόσο να έχουν τοποθετηθεί πλατφόρμες προστασίας από τη φθορά που προκαλείται κατά την προσέγγιση των πλοίων. Σοβαρές ζημιές και ειδικότερα ρωγμή περίπου 28 μέτρων, παρουσιάστηκαν το 2013. Και τα δύο έργα τα έχει κατασκευάσει η ίδια εταιρεία.

Σχετικά με το λιμάνι Ευδήλου στις 18 Ιανουαρίου, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, παρουσιάστηκαν σοβαρές υλικές ζημιές  στον νέο προσήνεμο μόλο, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2015.  Ο νέος μόλος έσπασε στη μέση, ενώ καταστράφηκαν και τα τσιμεντένια προστατευτικά μπλόκια  από την εξωτερική πλευρά του λιμανιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required