14 Ιαν 2018

Η Σάμος του χτες του Νίκου Νόου - Όταν ο δήμος Σάμου τίμησε τον Γιάννη Ρίτσο

Ο Γιάννης Ρίτσος είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη Σάμο. Πέρασε πολλά χρόνια στο νησί μας, πότε εξόριστος και πότε επισκέπτης. Εδώ παντρεύτηκε τη γιατρό Γαρυφαλλιά Γεωργιάδη από το Καρλόβασι. Μερικές τοποθεσίες ήταν ιδιαίτερα προσφιλείς στον ποιητή, όπου του άρεσε να πηγαίνει να ρεμβάζει, να ονειρεύεται και να γράφει. Όπως η πέτρινη πολυθρόνα στο Καρλόβασι, το ξωκλήσι της Αγίας Πελαγίας, ο παράκτιος πλάτανος στον Άγιο Κωνσταντίνο. 


Στο Καρλόβασι είχε πολλές γνωριμίες με αξιόλογους ανθρώπους και μια φιλική σχέση με τον αείμνηστο Αλέξη Σεβαστάκη. 

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στην Μονεμβασία το 1909, από πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων. Πέθανε στην Αθήνα το 1990. Για τις αριστερές του ιδέες και το ποιητικό του έργο, διώχτηκε και πέρασε πολλά χρόνια σε ξερονήσια και φυλακές, με συνέπεια να κλονιστεί σοβαρά η υγεία του και να κινδυνέψει η ζωή του. Τεράστιο σε ποσότητα και πολύ σημαντικό σε ποιότητα είναι το έργο του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ποίησης. Πολλά έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν.

Το καλοκαίρι της δεκαετίας του `80, ο Δήμος Βαθέος τίμησε τον μεγάλο μας ποιητή με μια συναυλία – εκδήλωση, που έγινε στο στάδιο του Πυθαγορείου Γυμνασίου Σάμου. 

Στη φωτογραφία ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς, ευτυχισμένος από τις εκδηλώσεις αγάπης των απλών ανθρώπων της Σάμου, αμέσως μετά τη συναυλία, ατενίζει με ένα πλατύ χαμόγελο το φωτογραφικό φακό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required