1 Ιαν 2018

Η Σάμος του χτες του Νίκου Νόου. Οι πρόσκοποι με τα ποδήλατα

Αυτή τη φορά η παρέλαση στο Βαθύ έγινε μια βροχερή μέρα, «βροχαριά» θα τη χαρακτήριζε ο φίλος μου Βέτας, ιδιοκτήτης μικρού ραδιοφωνικού σταθμού, στο πάνω Βαθύ, αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό εμπόδιο για να αποτρέψει τους μικρούς ποδηλατιστές προσκόπους, να παρελάσουν σε άψογο σχηματισμό στον παραλιακό δρόμο και να υψώσουν τον προσκοπικό τους χαιρετισμό στους επισήμους της εξέδρας στην πλατεία Πυθαγόρα. 

Είναι φθινόπωρο τη 10ετία του 1960, η πόλη γιορτάζει την επέτειο του ΟΧΙ, με παρελάσεις, χορούς και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Ο κόσμος που παρακολουθεί την παρέλαση φοράει φθινοπωρινά ρούχα και προσπαθεί να φυλαχθεί από τη βροχή κάτω από ανοιχτές ομπρέλες. 

Τα τμήματα των πεζοπροσκόπων και ναυτοπροσκόπων, ποδηλατιστών, αδιαφορούν για τη βροχή, εκείνο που τους νοιάζει είναι να κρατήσουν άψογο το σχηματισμό και τα ποδήλατα σε μια ευθεία  διάταξη, για να εντυπωσιάσουν και να αποσπάσουν το θερμό χειροκρότημα. 

Είναι η εποχή που ο προσκοπισμός βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση, με στελέχη ικανά που δίνουν το προσωπικό τους παρόν σε κάθε εκδήλωση της οργάνωσης. 

Παρελάσεις, εκδρομές, κατασκηνώνεις, εκπαίδευση σε πρακτικά θέματα, όπως οι σηματοδοτήσεις, είναι ένα πρόγραμμα γεμάτο με ενδιαφέροντα θέματα για κάθε νέο παιδί. Το ποδήλατο είναι ακόμα ένα ακριβό απόκτημα και μόνο στην παρέλαση των προσκόπων παρουσιάζεται έτσι ομαδικά και εντυπωσιάζει.


Είναι η εποχή που κάθε παιδί ονειρεύεται να αποκτήσει δικό του δίτροχο όχημα, που θα τον βοηθάει στις μετακομίσεις, στο σχολείο, στα ψώνια, και το σπουδαιότερο, θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει τις βόλτες του, σε μακρινούς και κοντινούς περιπάτους του. Ανάμεσα στους ποδηλατιστές οργανώνονται άτυποι ποδηλατικοί αγώνες, μικρής και μεγάλης απόστασης. Η «Φλόκα», μια πανέμορφη εξοχή, πέντε χιλιόμετρα από το Βαθύ, προσφέρεται για κοντινούς αγώνες δρόμου. Οι ζημιές στα λάστιχα που δεν απουσιάζουν ποτέ, διορθώνονται επί τόπου από τους μικρούς ραλίστες.

Στο Βαθύ από πολύ παλιά υπήρχαν «ποδηλατάδικα» μαγαζιά που μάθαιναν και ξενοίκιαζαν με την ώρα ποδήλατα στα παιδιά. Πέρασαν οι εποχές, έσβησε ο προσκοπισμός στο Βαθύ, το ποδήλατο παραχώρησε τη θέση του στα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα και έμειναν οι αναμνήσεις και οι φωτογραφίες, να μας διηγούνται την ιστορία τους και όλες μαζί να αποτελούν ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τον τόπο και τους ανθρώπους που έζησαν εδώ. 

Πίσω από τον κόσμο που στέκεται με τις ομπρέλες στην βροχή, βλέπουμε το φαρμακείο του Καπνιά, το κουρείο των αδελφών Χατζηγεωργίου, το αριστοκρατικό ζαχαροπλαστείο του Παρασκευά και μπροστά στην Εθνική Τράπεζα, το περίπτερο του ανάπηρου των Βαλκανικών πολέμων, Κρητικάκη…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required