20 Οκτ 2017

Νέο χαράτσι στα ακίνητα: Θα πληρώνουν φόρο και τα ανήλικα παιδιά για το σπίτι των γονιών τους

Διπλάσιο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), ενώ στο νέο φόρο θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η οικογένεια, δηλαδή το ζευγάρι και τα ανήλικα τέκνα του. 

Αυτό θα το κάνει καθώς οι ιδιοκτήτες με στόχο να περιορίσουν ελαφρώς τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ προχώρησαν σε γονικές παροχές ή μεταβίβασαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία σε μέλη της οικογένειας τους. Δηλαδή έσπασαν σε κομμάτια την περιουσία τους.

Για να κλείσει την τρύπα αυτή η κυβέρνηση ο νέος φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της περιουσίας που διαθέτει η οικογένεια, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και οικογενειακό αφορολόγητο το οποίο ενδεχομένως να προσαυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.  

Το σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στους θεσμούς, χωρίς ωστόσο να έχουν απαντήσει. Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές.  Στην περίπτωση που εγκριθεί από τους δανειστές και το αφορολόγητο ανέλθει για παράδειγμα στα 50.000 ευρώ αυτό θα οδηγήσει στην εξαίρεση 2,8 εκατ. ιδιοκτητών από τον ΦΜΑΠ. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο οι ιδιοκτήτες με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία θα δουν τον φόρο να υπερδιπλασιάζεται.  
Ταυτόχρονα στο νέο φόρο θα ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια.

Τι προβλέπει το σχέδιο: 

1. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.

2.  Θα προβλέπει οικογενειακό αφορολόγητο το οποίο πιθανόν να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και το 2011 με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Θα φορολογείται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας σε αντίθεση με σήμερα που κάθε ακίνητο φορολογείται ξεχωριστά για κάθε φορολογούμενο

3. Ένταξη των αγροτεμαχίων στο νέο φόρο 

4. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα εξαιρέσει τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες από τον νέο φόρο. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να εξαιρέσει τις ιδιοκτησίες κάτω των 50.000 ευρώ αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαίρεση 2,8 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων από το φόρο.

 Πηγή: Liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required