19 Οκτ 2017

Εντάχθηκε η δημιουργία καταδυτικών πάρκων στον Δήμο Σάμου

Εντάχθηκε η δημιουργία καταδυτικών πάρκων στον Δήμο Σάμου από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 , καθώς η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 ενέκρινε το έργο «Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου-Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού».

Στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης της πράξης, τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση στην Κοινή Γραμματεία Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας "Ελλάδα-Κύπρος" που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από κάθε φορέα του εταιρικού σχήματος. Ο Δήμος Σάμου εκπροσωπήθηκε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής.

Στο εταιρικό σχήμα, εκτός του Δήμου Σάμου, μετέχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε Νοτίου Αιγαίου", το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος-Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου -Ωκεανογραφικό Κέντρο, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού ΛΤΔ καθώς και το Τμήμα Αρχαιοτήτων- Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

«Ο Δήμος Σάμου, στη γενικότερη στρατηγική του για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος , στρέφεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για τη στόχευση νέων επισκεπτών υψηλού επιπέδου» επισημαίνει ο δήμος Σάμου και προσθέτει πως το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης -ΕΠΤΑ (85%) και από Εθνικούς Πόρους (15%) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.273.684,83 ευρώ.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 25.000.000 πιστοποιημένοι αυτοδύτες στον κόσμο, 4.000.000 είναι Ευρωπαίοι, ενώ τα 3.000.000 από αυτούς επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς για τις καταδύσεις τους. Τα έσοδα από τις καταδυτικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων αυτοδυτών αγγίζουν τα 2 δις ευρώ το χρόνο.

Θα μπορούσαν, ωστόσο, να είναι πολύ περισσότερα όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αν είχαν δημιουργηθεί καταδυτικά πάρκα , θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και υποβρύχια μουσεία.

Η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου μια δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές σε πλήρη ισορροπία με την προστασία και ανάδειξη τόσο του περιβαλλοντικού, όσο και του πολιτισμικού αποθέματος μιας περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required