11 Αυγ 2017

Ανοίγει η αυλαία της έκθεσης "Ο Τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή της Σάμου"

Ξεκινά σήμερα, στις 8.30 το βράδυ, η έκθεση «Ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή της Σάμου», όπου η παράδοση, η οινογευσία και η γαστρονομία θα δίνουν ραντεβού κάθε βράδυ, για τρεις ημέρες, στην παραλιακή λεωφόρο Βαθέος.

Κρασί, ελαιόλαδο, μέλι, ούζο, λικέρ, βότανα και μυρωδικά, βιολογικά οπωροκηπευτικά και σαλιγκάρια, μαρμελάδες και γλυκά, σάλτσες και είδη οικοτεχνίας θα έχουν την τιμητική τους, καθώς θα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, αλλά και στην κεντρική σκηνή μιας φεστιβαλικής ανοιχτής διοργάνωσης, που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-ΠΕ Σάμου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σάμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου.


Η τριήμερη έκθεση φιλοδοξεί να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων, αλλά και tour operators και destination managers από Ευρωπαϊκούς προορισμούς, αλλά και από τη γειτονική Τουρκία, φορέων και διακεκριμένων προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους που θα υποστηρίξουν την όλη προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας, θα μιλήσει για «Το μέλι και τα παράγωγά του, ο πρόεδρος του Chef’s Club Greece Τάσος Πρωτοψάλτης, ένας από τους καλύτερους pastry chef, θα αναφερθεί στο λάδι και τη μεσογειακή διατροφή, ο  αναδειχθείς ως «ο καλύτερος οινοχόος της Ελλάδος για το 2016» Άρης Σκλαβενίτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux Γαλλίας, θα αναφερθεί διεξοδικά στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Άσπρου Μοσχάτου Σάμου», την εκπληκτική αυτή ποικιλία που δίνει κρασιά ισχυρού αρωματικού χαρακτήρα και απαράμιλλης γεύσης και αποτελεί έναν πολύ ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα του γαστρονομικού τουρισμού. Ακόμη, θα μιλήσει για την ιστορικότητα και ποιότητα που έχει ο «Πράμνειος Οίνος» Ικαρίας, το Σαμιακό Ούζο, την ανοδική πορεία των λικέρ αλλά και τις συνδέσεις της οινικής παραγωγής με τον τόπο, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Η αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών και δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη που «μας κερνά» γεύσεις και αρώματα από την ελληνική γη, μέσα από την εκπομπή της στην ΕΡΤ2, θα μιλήσει για «τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας».

Ο executive chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C.S Βαγγέλης Μπιλιμπάς μαζί με τον executive chef Ασλάνη Παντερλή θα παρουσιάσουν επί σκηνής πρωτοποριακές συνταγές δημιουργικής κουζίνας με σαμιώτικο κρασί και τοπικά προϊόντα, σε ένα απλόχερο οινογαστρονομικό κέρασμα υψηλής ποιότητας.

Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο και το μέλι θα παρουσιαστούν από την πρωτεργάτιδα του «Tinos Food Festival», Αλεξάνδρα Μαγκλή.

Με βότανα, μυρωδικά και όλα τα τοπικά προϊόντα θα μαγειρέψει επίσης επί σκηνής η νέα και ταλαντούχος Φωτεινή Φουρτούνη, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη.

Στο κλείσιμο της διοργάνωσης θα δημιουργηθούν cocktails με βάση το σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη, τα οποία και θα προσφερθούν στους προσκεκλημένους.

Ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ θα αποτελέσει η βράβευση από τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Νίκο Κατρακάζο, του Master Chef 2017 Σαμιώτη Λάμπρου Βακιάρου, ο οποίος και θα δημιουργήσει αποκλειστικά για την εκδήλωση ένα νέο «πιάτο» βασισμένο στα τοπικά προϊόντα του τόπου που γεννήθηκε.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει ως εξής:


Παρασκευή, 11 Αυγούστου 

Αφιέρωμα στο κρασί και τα τοπικά προϊόντα.

Έναρξη: 20.30

Χαιρετισμός και καλωσόρισμα Αντιπεριφερειάρχη

20.40: «Συστήνοντας τα τοπικά προϊόντα…». Γενική παρουσίαση των τοπικών προϊόντων με ιστορικές αναδρομές από τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου.

21.00: « Η ιστορία του ντόπιου κρασιού από την αρχαιότητα». Παρουσίαση του σαμιώτικου και ικαριώτικου κρασιού από τον Άρη Σκλαβενίτη, τον καλύτερο Έλληνα οινοχόο (sommelier) 2016, σύμφωνα με το διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux.

21.15: Γαστρονομική παρουσίαση του κρασιού από τους Chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, κ. Βαγγέλη Μπιλιμπά και κ. Ασλάνη Παντερλή, παρουσία του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη και του πρ. Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Μιλτιάδη Καρούμπα - Food Taste.

22.00: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Master Chef 2017 Λάμπρου Βακιάρου μετά τη μεγάλη του επιτυχία. Βράβευσή του από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και δημιουργία πιάτου με τοπικά προϊόντα αφιερωμένο στη Σάμο.


Σάββατο, 12 Αυγούστου 

Αφιέρωμα στο λάδι, το μέλι, το ούζο & το λικέρ.

‘Εναρξη: 20.30

«Το ούζο της Σάμου- Η ανοδική πορεία του Λικέρ». Ομιλία για τις ιδιαιτερότητες του ούζου από τον Άρη Σκλαβενίτη και τη νέα τάση για το λικέρ, τον καλύτερο Έλληνα οινοχόο (sommelier) 2016, σύμφωνα με τον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux.

20.45: «Το μέλι και τα παραγωγά του, ένας πραγματικός διατροφικός θυσαυρός». Παρουσίαση των ευεργετικών ιδιοτήτων του μελιού από πρ. Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων, κ. Μιλτιάδη Καρούμπα.

20.55: «Το λάδι στη μεσογειακή διατροφή» από τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων, κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη.

21.00: Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο και το μέλι από τη chef Αλεξάνδρα Μαγκλή, πρωτεργάτη του Tinos Food Festival.


Κυριακή, 13 Αυγούστου 

Αφιέρωμα στα βότανα και στα τοπικά προϊόντα

Έναρξη: 20.30

«Τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας». Ομιλία για τα πλεονεκτήματα των βοτάνων στον οργανισμό από την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής «Γεύσεις από Ελλάδα» στην ΕΡΤ2.

20.45: Γαστρονομικές δημιουργίες από τη chef Φωτεινή Φουρτούνη, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη.

21.30: Δημιουργία cocktail με βάση το σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη.

Να σημειωθεί πως όλες τις μέρες θα υπάρχει και παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά και γερμανικά. Τα περίπτερα των παραγωγών θα είναι ανοικτά από τις 18.00 εως τις 24.00 και θα έχουν δικαίωμα πώλησης των προϊόντων, ενώ θα πραγματοποιηθούν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις από κάποιους παραγωγούς. 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Παρασκευή, 11 Αυγούστου, από τις 8μ.μ. – έως τις 12μμ., στο παραλιακό τμήμα του Βαθιού.

Ειδικότερα, ο δρόμος, από το ύψος του «Ξενία» έως το λιμάνι της Σάμου , θα παραμείνει κλειστός, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ο Τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή των νησιών μας».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required