21 Αυγ 2017

ΔΙΠΕ Σάμου για 2ο δημοτικό σχολείο: " Για τη συστέγαση αποφασίζει ο ΟΤΑ"

Τις επισημάνσεις της για την προσωρινή στέγαση των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου, παραθέτει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, τονίζοντας πως η Δ/νση δεν έχει την αρμοδιότητα για την εξεύρεση λύσης. Παράλληλα, η ΔΙΠΕ Σάμου αναφέρεται στο Νόμο 1566, σύμφωνα με τον οποίον για τη στέγαση των δημόσιων σχολείων αποφασίζει ο ΟΤΑ και προσθέτει πως ακόμα εκκρεμεί η σύσταση Επιτροπής Καταλληλότητας για τα διδακτήρια του δήμου Σάμου στο σύνολό της.

Η ΔΙΠΕ Σάμου, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει:

"Ενόψει της έναρξης του διδακτικού έτους 2017- 2018 και δεδομένου ότι εκκρεμεί και επείγει η μεταστέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής του διδακτηρίου, έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1.  Με το άρθρο 41 §2 του νόμου 1566/1985 για τη Δομή και τη Λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης ορίζεται ότι για τη συστέγαση των Δημόσιων Σχολείων στο ίδιο Διδακτήριο αποφασίζει ο οικείος ΟΤΑ ύστερα από γνώμη της οικείας Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ν.1566/85
Άρθρο 41
Χρήση των σχολικών κτιρίων.
1. Τα σχολικά κτίρια χρησιμοποιούνται για τη στέγαση δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας κει δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην περιοχή του δήμου ή της κοινότητας.
2. Η συστέγαση δημόσιων σχολείων στο ίδιο διδακτήριο, η αποκλειστική χρήση ορισμένων χώρων του διδακτηρίου από κάθε σχολείο, η κοινή χρήση των υπόλοιπων χώρων και οι ώρες λειτουργίας του κάθε συστεγαζόμενου σχολείου καθορίζονται με απόφαση του νομάρχη κατά την έναρξη κάθε διδακτικού έτους, ύστερα από γνώμη της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής επιτροπής παιδείας.
3. Σχολικά κτίρια που δε χρησιμοποιούνται για στέγαση δημόσιων σχολείων μπορεί να διατεθούν με απόφαση του νομάρχη, ύστερα από πρόταση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής επιτροπής παιδείας, για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρών φθορών και ζημιών και υπό τον όρο της διατήρησης του διδακτηρίου για το σκοπό που προορίζεται.
Με την ίδια διαδικασία μπορεί να διατεθεί διδακτήριο, σε χρονικά διαστήματα που δε χρησιμοποιείται, για την οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος.
Σε κάθε περίπτωση κατά τη διάρκεια της χρήσης αποκαθίστανται από το χρήστη οι τυχόν φθορές και ζημίες και καταβάλλονται οι επιπλέον δαπάνες φωτισμού, θέρμανσης και ύδρευσης, ώστε το διδακτήριο να παραδίδεται καθ' όλα έτοιμο για τη λειτουργία του σχολείου.]

2. Στις πρόσθετες αρμοδιότητες των Δήμων σε θέματα Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 ανήκουν τόσο η συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας διδακτηρίων, όσο και η στέγαση ή η συστέγαση αυτών.
(Απόσπασμα από το άρθρο 94 του κεφ. ΣΤ του ΦΕΚ 87/2010 (Ν.3852/2010) περί της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδικοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης)
4. Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υπό τον τομέα στ΄ («Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού»), προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
«….
14. Η συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας, επιλογής και εκτίμησης της αξίας οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου, καθώς και επιλογής οικοπέδου μετά κτιρίου κατάλληλου να χαρακτηρισθεί ως διδακτήριο.
15. Η απαλλοτρίωση οικοπέδων για τις ανάγκες της σχολικής στέγης, καθώς και η ανέγερση σχολικών κτιρίων.
16. Η μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, η στέγαση και συστέγαση αυτών και σε περίπτωση συστέγασης ο καθορισμός της αποκλειστικής χρήσης ορισμένων χώρων του διδακτηρίου, από κάθε σχολική μονάδα, καθώς και της κοινής χρήσης των υπολοίπων χώρων και των ωρών λειτουργίας της κάθε συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

3. Η ΔΙΠΕ Σάμου με το υπ’ αριθμ. 3732/20-07-2017 έγγραφό της ζήτησε από τους τρεις Δήμους του Νομού Σάμου ενημέρωση για τις Επιτροπές Καταλληλότητας Διδακτηρίων καθώς και την ολοκλήρωση της συγκρότησής τους, καθότι σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. Έγγραφο 425/27-06-2017 έγγραφο του Δήμου Σάμου προς τη ΔΙ.Π.Ε. Σάμου εκκρεμεί η σύσταση Επιτροπής Καταλληλότητας για διδακτήρια του Δήμου Σάμου στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία η ΔΙΠΕ Σάμου δεν έχει την αρμοδιότητα για την εξεύρεση λύσης για την προσωρινή στέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου.

Ωστόσο, στα πλαίσια της απαραίτητης συνεργασίας με το Δήμο για την εξεύρεση λύσης και αφού συνεργαστήκαμε με τα στελέχη εκπαίδευσης (Σχολική Σύμβουλο – Διευθυντές Σχολείων), καθώς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του  2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, διατυπώσαμε με το υπ’ αριθμ. 3540/30-06-2017 την άποψη της υπηρεσίας, η οποία συνοψίζεται στο σημείο της χρήσης κοντέινερ ή προκατασκευασμένων αιθουσών (όπως άλλοτε έγινε και στην περίπτωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Καρλοβάσου).

Η ΔΙ.Π.Ε. Σάμου, προκειμένου να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, θα συναντηθεί με τα στελέχη εκπαίδευσης και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της εβδομάδας, για να συζητήσει επί του θέματος.

Είμαστε στη διάθεση του Δήμου και των επιτροπών του για διάλογο και συνεργασία μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από το Νόμο, με αίσθημα ευθύνης και επαγγελματικής ηθικής.


Η Δ/ΝΤΡΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΑΜΟΥ 

Αλεξάνδρα Εμμανουηλίδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required