18 Ιουλ 2017

Κονδύλια για την προσφυγική κρίση από το Αγροτικής Ανάπτυξης

Με την πρώτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που εγκρίθηκε από την ΕΕ στα τέλη Ιουνίου προωθούνται σημαντικές αλλαγές. Ειδικότερα, δίδεται έμφαση σε νησιά (ιδίως του Ανατολικού Αιγαίου), τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση.

Το ποσό ενίσχυσης για τη στήριξη της «μικρής» επιχειρηματικότητας (εκκίνηση νέας επιχείρησης) σε επιλεγμένους τομείς του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με δικαιούχους γεωργούς ή άλλα φυσικά πρόσωπα ήδη εγκατεστημένα σε αγροτικές περιοχές θα κυμαίνεται από 11.000 ευρώ έως και 24.000 ευρώ ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο).

Αυτά τα ποσά θα αυξάνονται αναλογικά κατά 4.000 ευρώ, εφόσον η έδρα των δικαιούχων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές, σε μικρά νησιά (έως 3.000 κατοίκους) καθώς και σε νησιά που έχουν δεχθεί τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα. Το ποσοστό επιχορήγησης θα ανέρχεται στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, στην τροποποίηση του προγράμματος ενσωματώνονται αλλαγές που αφορούν την απονιτροποίηση. Στο πρόγραμμα θα μπορούν πλέον να ενταχθούν και οι καλλιέργειες ηλίανθου - στη δράση της αμειψισποράς με εναλλαγή της καλλιέργειας με ελαιοκράμβη - με ενίσχυση περίπου 32 ευρώ ανά στρέμμα. Η εφαρμογή των δράσεων αναμένεται να γίνει εντός του 2018.

Στη βιολογική γεωργία θα στηρίζονται στο εξής και νέες καλλιέργειες, όπως είναι τα ρόδια, τα ακτινίδια, τα σύκα, το αβοκάντο, ο καπνός, τα φυλλώδη λαχανικά, τα σταυρανθή, τα βολβώδη, τα ακρόδρυα (κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια κ.ά.), το καρότο, η πατάτα κ.λπ.  

Για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης των βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης των εδαφών λόγω της διάβρωσης (Μέτρο 10.1.11) οι νομάδες κτηνοτρόφοι θα αποζημιώνονται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν.

Η δράση θα έχει κοινοτική συμμετοχή 22 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα καλύπτονται έξοδα αγοράς θρυµµατιστή κλαδεµάτων για όσους ελαιοκαλλιεργητές αναλάβουν δεσμεύσεις στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δράσης του ΠΑΑ και εξασφαλίζονται κονδύλια για τη διατήρηση των απειλούµενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων.
 
Πηγή: Εφ. Το Βήμα
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required