8 Φεβ 2017

Έφαγε "πόρτα" και για τη θεώρηση βίζας!

Τα τελευταία χρόνια με επίμονες προσπάθειες και πιέσεις από το σύνολο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που αποτελούν ουσιαστικά και τους αποδέκτες της προτίμησης των Τούρκων επισκεπτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχονταν τη θεώρηση βίζας σε επισκέπτες τρίτων χωρών εντός ελληνικού εδάφους, διαδικασία που αναλάμβανε η Ελληνική Αστυνομία στα κατά τόπους Τελωνεία.

Το πρόγραμμα της θεώρησης βίζας με τον παραπάνω τρόπο αποδείχθηκε
ιδιαίτερα ευεργετικό για τους επισκέπτες προερχόμενους από την Τουρκία, καθώς αντί της γραφειοκρατίας στα προξενεία και της καθυστέρησης  κατάφερναν άμεσα να λαμβάνουν το επιθυμητό έγγραφο και να ταξιδεύουν, χωρίς προβλήματα και χωρίς εξαιρέσεις, εφόσον δεν συνέτρεχαν άλλοι λόγοι.

Παρά τις επανηλλειμένες εκκλήσεις των νησιών για την αναγκαιότητα το πρόγραμμα αυτό να παραμείνει και να επεκταθεί, το υπουργείο Εξωτερικών και δηλ. ο αναπλ. υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, με έγγραφό του που κοινοποίησε στα κόμματα, ενημερώνει ότι το καλοκαίρι του 2017 η βίζα δεν θα ισχύσει (!) καθώς... είναι αρνητική η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα...

Πέραν του γεγονότος ότι η σημερινή κυβέρνηση (και παρά το γεγονός ότι τα νησιά τραντάζονται συθέμελα από τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος) δεν επέδειξε τη δέουσα σοβαρότητα, είναι απορίας άξιο πως μέσα από 10 γραμμές ανακοίνωση καταδικάζονται οι νησιωτικές τουριστικές οικονομίες και το θέμα παρουσίαζεται ως... δεδομένο, την ώρα που είναι γνωστό τοις πάσι πως η επαναφορά της θεώρησης της βίζας στα προξενεία θα λειτουργήσει απόλυτα ανασταλτικά για δεκάδες χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες που προφανώς θα αποφύγουν την σχετική ταλαιπωρία.

Ήδη το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις των νησιωτών βουλευτών που βλέπουν να χάνεται μία προοπτική ή και χαραμάδα για τουριστική ανάσα των νησιών στον απόηχο του προσφυγικού προβλήματος, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχασε και αυτή τη μάχη διεκδίκησης προς όφελος μας και δεν απομένει τίποτα άλλο για να ελπίζουμε τουριστικά.... 

Για το θέμα είχε ήδη αναφερθεί στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ζητώντας να δοθούν διευκρινήσεις και το υπουργείο απάντησε τελικά με σχετική καθυστέρηση μόλις σήμερα, ανακοινώνοντας την αρνητική στάση για την έκδοση βίζας. "Ότι κατάφερναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το χάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι τραγική εξέλιξη για τα νησιά καθώς παραδόθηκαν στις όποιες ενστάσεις -ευρωπαϊκές- αμαχητί ενώ γνώριζαν ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα. Τι άλλο να περιμένουμε;", αναφέρει ο ίδιος ερωτώμενος σχετικά από τον "Πολίτη" Χίου. 

Πηγή: Πολίτης Χίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required