19 Οκτ 2016

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», το Δήμο Σάμου, την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), τα Γενικά Αρχείου Κράτους Νομού Σάμου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Κινηματογραφική Λέσχη Καρλοβασίου, πρόκειται να διοργανώσουν την Παρασκευή 4/11/2016 και το Σάββατο 5/11/2016 εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.


Την Παρασκευή 4/11, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest, θα γίνει προβολή επιλεγμένων εθνογραφικών φιλμ, που σχετίζονται με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο Καρλόβασι (αίθουσα Ίριδα, οδός Πανεπιστημίου - απέναντι από το Γυμνάσιο). 

Έναρξη: 19.00 , είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια προβολών: 91.26΄

Α΄ Μέρος 

·                  «…Μόνο τον μαντρακά βαστεί…». Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία Σήμερα (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, 2015, 11΄).

·                  Γκάιντες Λαλούν (Δημήτρης Κιτσικούδης, 2012, 30΄).

·                  Παραδοσιακός τρόπος άρδευσης στο χωριό Στρώμη, (Νικόλας Σφακιανάκης,

2006, 17΄, Ελλάδα, Βρετανία/Goldsmiths University). 

Β΄ Μέρος 

4. Το Ρεμπέτικο (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, 2016, 10΄)

5. Μαΐστορες και πλεούμενα της Σάμου, (Χάρης Παπαδόπουλος, 23.26΄)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Το Σάββατο 5/11 θα λάβει χώρα η κεντρική εκδήλωση του διημέρου στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Βαθύ. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν η Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003) και θα εξεταστούν οι δυνατότητες που παρέχει για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων, καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Οι εκδηλώσεις και των δύο ημερών απευθύνονται σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Σάμου (δήμους και κοινότητες, αναπτυξιακές εταιρείες κτλ.), σε εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στα τοπικά λαογραφικά, ιστορικά κ.ά. μουσεία και αρχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required