18 Σεπ 2015

Τουριστικό σαμποτάζ της Σάμου , για άλλη μια φορά


Επίθεση στον τουρισμό της Σάμου και πλήρης απαξίωση του νησιού μας από το νέο, υπό προετοιμασία, Περιφερειακό Πλαισίο Χωροταξικού Σχεδιασμού που προετοιμάστηκε από το το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Απαγορεύεται στη Σάμο πρακτικά οποιαδήποτε ουσιαστική νέα τουριστική ανάπτυξη την ώρα που δίνονται κίνητρα σε Χίο και Λέσβο !

Η πρόταση του Χωροταξικού που αφορά την νήσο Σάμο, έρχεται να συνεχίσει, 20 χρονιά μετά το Προεδρικό Διάταγμα του Χωροταξικού Σάμου, την λογική των απαγορεύσεων και της απολύτου προστασίας περιοχών που δεν έχουν ουσιαστικά θιγεί ποτέ από ανθρώπινη παρέμβαση. Η φιλοσοφία και αυτού το Χωροταξικού είναι στην βάση ότι η Σάμος είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά νησί της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συνεπώς είναι τουριστικά δήθεν κορεσμένο και δεν χρειάζεται άλλη σοβαρή ανάπτυξη!! Γι’ αυτό το λόγο προτείνονται "οικολογικού χαρακτήρα" απαγορεύσεις συνοδευόμενες από ένα ευχολόγιο "ηπίας ανάπτυξης". 

 

Περισσότερα στη συνέχεια αλλά και στο επόμενο φύλλο του «Σαμιακού Βήματος» που θα κυκλοφορήσει με τα εκλογικά αποτελέσματα από όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού.

Οι μελετητές καταλήγουν στο απαράδεκτο εξωπραγματικό συμπέρασμα ότι η Σάμος με 1-2 πεντάστερα ξενοδοχεία είναι κορεσμένη και δεν χρειάζεται άλλες μονάδες υψηλής στάθμης  την ίδια ώρα που είναι γεγονός η ουσιαστική συρρίκνωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού τα τελευταία χρόνια. , η αδυναμία της Σάμου να κερδίσει νέες πτήσεις charter λόγω έλλειψης μεγάλων μονάδων που θα τις στηρίξουν και η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας των τουριστών στο νησί .

Το ίδιο έργο έχει φυσικά ξαναδεί η Σάμος και  το 1995 με την ψήφιση απαγορευτικών ρυθμίσεων που ισχύουν και οδήγησαν το τόπο στον μαρασμό. Και τότε μελέτες ερασιτεχνικές και η έλλειψη αντίδρασης από τους φορείς έφεραν το χωροταξικό έκτρωμα που ισχύει μέχρι σήμερα και είχε σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση τη τουριστικής ανάπτυξης σε μια εποχή που η Σάμος είχε μεγάλες δυνατότητες να πάει πολύ ψιλότερα τουριστικά . Η Σάμος κόλλησε τουριστικά , δεν είναι τυχαίο ότι από τότε καμία μεγάλη επένδυση δεν έγινε ,  έμεινε πίσω και σήμερα γίνεται προσπάθεια να αποτελειώσουν το νησί με ένα επιπλέον τοπογραφικό χειρότερο και από το προηγούμενο καταστροφικό .

Χαρακτηριστικά στο χωροταξικό του 1995 απαγορεύτηκε καθολικά η δόμηση σε απόσταση μέχρι 70μ από ρέματα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ισχύουν τα 20μ. Σαν Ζώνες Τουριστικής ανάπτυξης χαρακτηρίστηκε το….. . 5% του νησιού γιατί ήδη από το 1995 θωρήθηκε κορεσμένος τουριστικά προορισμός.  Η χαριστική βολή θα έρθει αν περάσει το νέο Χωροταξικό της Περιφέρειας και οι διατάξεις του για την Σάμο που προβλέπουν το ελάχιστο 20 στρέμματα (ακόμα και εντός οικισμού) για την δημιουργία ξενοδοχείου το οποίο δεν μπορεί να έχει πάρε 4 δωμάτια ανά στρέμμα !  Στην Ενδοχώρα (που δεν διευκρινίζεται, τι εννοούν ενδοχώρα), απαγορεύονται πλέον ξενοδοχεία πάνω από 50 δωμάτια. Αυτές οι απαγορεύσεις έρχονται ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ πάνω στο υπάρχον χωροταξικό Σάμου και ουσιαστικά ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Νέες τουριστικές επενδύσεις μικρού "εναλλακτικού, ήπιου χαρακτήρα" είναι ανέφικτες και μη συμφέρουσες αφού οι μελετητές προφανώς δεν γνωρίζουν ούτε ρώτησαν να μάθουν ότι ακόμα και αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αρκετά αεροπλάνα τα οποία όμως φέρνουν οι μεγάλες μονάδες .

Όπως και να έχει αν περάσει και αυτό το νέο χωροταξικό ο προορισμός γίνεται εντελώς αδιάφορος για οποιαδήποτε σοβαρή τουριστική ανάπτυξη , θα συνεχίσει στο μέλλον , σε συνεχή υποβάθμιση , με όλο και μικρότερη σαιζόν και λιγότερα έσοδα . Τριγύρω του τα άλλα νησιά και βόρεια και νότια θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αφού ….. κανένα δεν θεωρείται κορεσμένο .

Η ψήφιση αυτού του σχεδίου θα είναι κυριολεκτικά μια καταστροφή, πρόκειται καθαρά ή για προχειρότητα μελέτης ή για δόλο από κύκλους που μένει να αποκαλυφθούν . Η Σάμος κινδυνεύει να μετατραπεί σε τουριστικό μουσείο της δεκαετίας του 80 και 90 χωρίς καμία προοπτική να δημιουργήσει νέο τουριστικό ρεύμα, νέες επιχειρήσεις , νέες δουλειές .

Οι Σαμιώτες πρέπει να επιστρέψουν την "μελέτη" αυτή ως απαράδεκτη και να απαιτήσουν την ΠΛΗΡΗ αλλαγή φιλοσοφίας κάθε μελέτης που θα έρθει εφεξής, με την αρχή ότι το νησί της Σάμου μόνο κορεσμένο δεν είναι στο τουριστικό τομέα. Το αντίθετο μάλιστα, χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required