14 Μαΐ 2014

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου / Τι κάναμε, τι θέλουμε

"Η θητεία του θεσμού της  πρώτης Αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης για τη Σάμο Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα, συνέπεσε με την οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας και όλο τον Ευρωπαϊκό νότο. Κληθήκαμε να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα στην γεωγραφική περιοχή των νησιών μας. Αγωνιστήκαμε  ενάντια σε κάθε ενέργεια του αθηνοκεντρικού κράτους, που με τις πολιτικές του και τον προσανατολισμό του για επίλυση του προβλήματος διαχείρισης του δημόσιου χρέους, επηρέασε αρνητικά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.


Στο παραπάνω πλαίσιο αναδείξαμε το αυτοδιοίκητο του νεοσύστατου θεσμού με αμεροληψία, έχοντας πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια στις αποφάσεις των πράξεών μας.  Στη Σάμο, διαχειριστήκαμε «τα του οίκου μας» με σύνεση.
  • Κατορθώσαμε να εξοφλήσουμε συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις της τέως νομαρχίας προς την τοπική αγορά και επιχειρήσεις. Δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ και σήμερα οι ετήσιοι προϋπολογισμοί δαπανών είναι ισοσκελισμένοι.
  • Αναδιοργανώσαμε τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με τρόπο ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα και παράλληλα να έχει την σωστή πληροφόρηση σε ότι έχει να κάνει με υποθέσεις που αφορούν τις αρμοδιότητες της Αντιπεριφέρειας.
  • Διασφαλίσαμε το υπαλληλικό προσωπικό από την ανασφάλεια της «κινητικότητας» που οδηγεί σε απόλυση και αναγνωρίζεται το γεγονός, ότι παρ όλη την μείωση των αποδοχών ασκεί τα καθήκοντά του με ζήλο.
  • Συμβάλουμε στην ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας, με ετήσια αποκατάσταση  φθορών του ασφαλτοτάπητα, την επισκευή ζημιών σε τμήματα του Επαρχιακού και Εθνικού δικτύου σε όλο το νησί, προβαίνουμε στην χορτοκοπή της παρόδιας βλάστησης και διατηρούμε καθαρό το οδόστρωμα από καταπτώσεις φερτών υλικών. Επαναδιαγραμμίσαμε μετά από πολλά χρόνια, τις λωρίδες κυκλοφορίας στους δρόμους και εκτελούμε ετήσιο καθαρισμό της βλάστησης στους χερσαίους χώρους του διεθνούς αεροδρομίου Σάμου.
  • Ολοκληρώσαμε τις ελάχιστες απαιτούμενες υποδομές για χρήση του λιμένα Μαλαγαρίου ως τερματικό σταθμό των πλοίων αποφορτίζοντας την πόλη της Σάμου από την διέλευση βαρέων οχημάτων. Διασώσαμε από τις γραφειοκρατικές καλένδες και εξασφαλίσαμε πόρους για την επέκταση κατά 120 μέτρων της προβλήτας του λιμανιού στο Πυθαγόρειο ώστε μελλοντικά να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια. Εξασφαλίσαμε πιστώσεις για αποκατάσταση βλαβών στην υποθαλάσσια βάση των κρηπιδωμάτων του λιμένα Καρλοβάσου, ώστε να επαναλειτουργήσει η πρόσδεση των πλοίων στα νέα έργα της λιμενολεκάνης. Χρηματοδοτήσαμε υποστηρικτικές  μελέτες που αφορούν το λιμάνι του Βαθέος με σκοπό την ανάδειξη και περαιτέρω εκσυγχρονισμό, βελτίωση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων. 
  • Στον τομέα του περιβάλλοντος και τις αποφυγής φυσικών καταστροφών διατηρούμε με δικά μας μέσα τα υδατορέματα καθαρά, συμμετέχουμε σε δράσεις πρόληψης πυρκαγιών, εξασφαλίσαμε αντιπυρικές στολές για μέλη των εθελοντικών ομάδων του νησιού, ενισχύσαμε με σύγχρονο ειδικό εξοπλισμού την τοπική Ομάδα Διασωστών Σάμου, προμηθευθήκαμε φορητή δεξαμενή 18 τόνων νερού για αυτονομία ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, λάβαμε μέτρα αντισεισμικής προστασίας, παρακολουθούμε τους θαλάσσιους ρύπους με σύγχρονα καινοτόμα συστήματα στα λιμάνια του Βαθέος και Καρλοβάσου. Τοποθετήσαμε καλαίσθητες πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης στον ορεινό όγκο του Καρβούνι, κατασκευάσαμε φράγμα ανάσχεσης φερτών υλικών για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού στα Βοτσαλάκια Μαραθοκάμπου.
  • Επιλύσαμε με την συνεργασία των ελαιοτριβείων την επεξεργασία βλαβερών για το περιβάλλον λυμάτων. Επισκευάσαμε και συντηρούμε το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του νησιού μας. Οργανώσαμε ενημερωτικές ημερίδες για εναλλακτικά γεωργικά προγράμματα, ενισχύσαμε κάθε προσπάθεια παραγωγού που ζήτησε την συνδρομή μας για την ανάπτυξη της παραγωγής του, συνδράμαμε στη σύσταση εταιρείας με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ώστε το σύνολό τους να μπολιαστεί με την αγροτοδιατροφική αλυσίδα και το «καλάθι» των προϊόντων του Βόρειου Αιγαίου. Υποστηρίξαμε την ¨αναγκαστικότητα¨ της διατήρησης του συνεταιριστικού χαρακτήρα της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, παρ όλες τις αντιδράσεις για το αντίθετο όπως διατείνονται ιδιοτελή μικροσυμφέροντα ομάδας αμπελοκαλλιεργητών. Προωθήσαμε και στηρίξαμε σε θεματικές εκθέσεις τα προϊόντα του τόπου μας όπως κρασί, ούζο, λάδι, μελισσοκομικά είδη, αρωματικά φυτά, κηπευτικά από δυναμικές και σύγχρονες μονάδες αγροτικής εκμετάλλευσης. Ήρθαμε σε ρήξη με κατεστημένες νοοτροπίες που έχουν καταδικάσει σε αποκλεισμό την κτηνοτροφική παραγωγή και τα προϊόντα της από την εγχώρια αγορά, χρόνιες νοοτροπίες που μειώνουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και διακινδυνεύουν την ασφάλεια της δημόσιας υγείας μέσω μη ελεγχόμενης υγειονομικά διακίνησης κρέατος, σε ένα τουριστικό προορισμό όπως το νησί μας.

  • Για το τουρισμό την «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας, συμμετείχαμε και προβληθήκαμε στις μεγάλες ετήσιες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού και εσωτερικού, απέκτησε η Αντιπεριφέρεια μετά από πολλά χρόνια πνευματικά δικαιώματα σε φωτογραφικό και διαφημιστικό υλικό, τυπώθηκαν τετράγλωσσα διαφημιστικά και κατά θεματολογία ενημερωτικά  τεύχη για το νησιά μας, εκδώσαμε ξεχωριστό καλαίσθητο διαφημιστικό φυλλάδιο για τη Σάμο, χρηματοδοτήσαμε διαφημιστικές καμπάνιες σε εφημερίδες, περιοδικά και σε έντυπα αεροπορικών εταιρειών, υποστηρίξαμε κάθε πρωτοβουλία φορέων του νησιού μας σε ότι αφορά την διεύρυνση της τουριστικής αγοράς, προβάλαμε κάθε καινοτόμα και πρωτότυπη επιχειρηματική δράση σύγχρονης παροχής υπηρεσιών τουριστικού ενδιαφέροντος. Δημιουργήσαμε με δικά μας μέσα, την διαδικτυακή τουριστική πύλη, Visit.Samos.gr    
  • Προβαίνουμε σε ετήσιο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με σκοπό την πρόληψη επιδημιολογικών συμβάντων που συνήθως δυσφημούν μια περιοχή. Εκπληρώνουμε ανελλιπώς την οικονομική μας συνδρομή και υποχρεώσεις μας στην αξιέπαινη προσπάθεια και δουλειά της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨ΦΑΡΟΣ¨.
  • Εκτελέσαμε οικοδομικές εργασίες σε σχολικά κτίρια του νησιού μας, παραδώσαμε σε χρήση το αμφιθέατρο του Ενιαίου Λυκείου Σάμου. Εκτελούμε το έργο μεταφοράς των μαθητών, παρ όλες τις παλινδρομήσεις και αδυναμίες του Υπουργείου Εσωτερικών που μας χρηματοδοτεί εκ των υστέρων για το μεταφορικό έργο, όπου διαμεσολαβώντας και μη έχοντας εξ αρχής τους διαθέσιμους πόρους, εξοφλούμε  υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους μεταφορείς.
  Σε πείσμα της κεντρικής εξουσίας, αναλάβαμε  την διαχείριση του περιφερειακού σκέλους του ΕΣΠΑ και αποδείξαμε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει την ικανότητα και πείρα να εκμεταλλευτεί ορθολογικά τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρώντας με ακρίβεια και αντικειμενικότητα τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Εκτελούνται στη Σάμο έργα που αφορούν τη βελτίωση των υποδομών σε όλους στους τομείς όπως: Η ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου της «Πορφυριάδας Σχολής» στο Καρλόβασι ,όπου με την ολοκλήρωση του έργου πέραν των σύγχρονων υποδομών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο αύλειος χώρος θα καταστεί  σύγχρονος πόλος και θέση υπαίθριων πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης. Στο λιμάνι Μαραθοκάμπου τα λιμενικά έργα που περιλαμβάνουν το Τουριστικό Αγκυροβόλιο και το Αλιευτικό Καταφύγιο ενισχύουν τις προοπτικές του θαλασσίου τουρισμού, αναβαθμίζουν την περιοχή όλης της νοτιοδυτικής Σάμου και συμβάλουν άμεσα στην βελτίωση των οικονομικών πόρων για τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής. Τα έργα στην Εθνική Οδό Σάμου - Καρλοβάσου όπως ο Ηλεκτροφωτισμός των οδικών κόμβων, η βελτίωση στο τμήμα από Κοντακαίϊκα έως Πεταλίδες και η ανακατασκευή της γέφυρας στα Πλατανάκια ολοκληρώνουν ένα μεγάλο  μέρος του βόρειου οδικού άξονα του νησιού, που συνδέει τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Η κτιριολογικές επεμβάσεις στα αγροτικά ιατρεία και στο Κ.Υ. Καρλοβάσου συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και εγκαταστάσεων της πρωτοβάθμιας υγείας. Η αποκατάσταση συντήρηση και ανάδειξη του Ευπαλινείου Ορύγματος, στην ιστορική μας έδρα το Πυθαγόρειο, όπου το παγκόσμιο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μετά από μισό και πλέον αιώνα αποκτά πλέον την ασφάλεια στην διέλευσή του και θα προβάλει το μέγεθος του αρχαιολογικού μας πλούτου. Στην  πόλη της Σάμου, ανακαινίζεται το επονομαζόμενο ως Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο, κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, όπου θα συστεγασθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες και η προβολή των πολιτισμικών αξιών μας. Παράλληλα συμμετέχουμε στην πρωτοπόρα δράση «Πέλαγος Πολιτισμού» που φιλοδοξούμε να γίνει μόνιμος θεσμός ανάμεσα στα νησιά μας με σκοπό να  προβάλει τις τέχνες και την παιδεία της  σύγχρονης κουλτούρας μας.       Πριν τρία χρόνια, στη λαίλαπα της αρχής των συνεπειών της οικονομικής κρίσης πρώτοι προβλέψαμε, αντισταθήκαμε και καλέσαμε σε επαγρύπνηση τους τοπικούς φορείς και πολιτικούς σχηματισμούς του τόπου μας. Δυστυχώς η κοντόφθαλη αντιμετώπιση των ζητημάτων διόγκωσε τα προβλήματα με κύριο απ΄ όλα το ακτοπλοϊκό. Προβλήματα για τα οποία μη έχοντας την διοικητική αρμοδιότητα η Αντιπερειφέρεια  ανάδειξε, προβάλλοντας πάντα την νησιωτικότητα της περιοχής μας ως αρχή και δόγμα για την επίλυσή τους.
    Σήμερα πιστοί στις αρχές μας,  αντιστεκόμαστε σε όλους αυτούς και στις λογικές που άθελα  κάνουν το ίδιο λάθος, την ίδια σύγχυση, όταν ταυτίζουν την αυτοδιοίκηση  με της επιλογές της κεντρικής πολιτικής σκηνής, επιλογές που απαξιώνουν τον αυτοδιοικητικό  χαρακτήρα και την αυτονομία της Περιφέρειας, ενισχύοντας τους μηχανισμούς επιτήρησης από το κεντρικό κράτος  και γίνονται βαρίδι στο μέλλον των νησιών μας.
    Για τη περίοδο του ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) έχουμε έτοιμες μελέτες σε έργα υποδομών μεταξύ  των οποίων: Την ολοκλήρωση βελτίωσης της Εθνικής Οδού στο τμήμα από Αγ. Κωνσταντίνο έως Πεταλίδες. Την οδική παράκαμψη Πυθαγορείου-Χώρας. Την οδική παράκαμψη Παλαιοκάστρου. Την βελτίωση του δρόμου Βαθύ –Μυτιληνιοί. Τις μελέτες για τα αλιευτικά καταφύγια  Αγ. Παρασκευής, Ηραίου, Μπάλου, Αγίου Ισιδώρου Δρακαίων. Είναι σε εξέλιξη χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελετών αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών στο λιμάνι της Σάμου. Έχουμε προεντάξει  την εκπόνηση μελετών για τον νότιο οδικό άξονα του νησιού από Χώρα έως Κουμαραδαίους και από Πύργο έως Αγ. Θεόδωρους.  Συμμετείχαμε στο σχεδιασμό της νέας περιόδου 2014-2020 και είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε πολυθεματικά προγράμματα Κοινωνικής Στήριξης Ευπαθών Πληθυσμιακών Ομάδων, προγράμματα Καταπολέμησης της Ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, προγράμματα καινοτόμων ενεργειών στην Επιχειρηματικότητα, τον Τουρισμό, την Γεωργία.      Διεκδικούμε την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, την ενίσχυση ακόμα περισσότερο των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών συμβουλίων, την περεταίρω συμμετοχή των παραγωγικών φορέων και των τοπικών νησιώτικων κοινωνιών και πολιτών στη διαμόρφωση του δικού μας μέλλοντος, της δικιάς μας ζωής στην  αιγαιοπελαγίτικη καθημερινότητα. Σήμερα έχουμε πρόταση για την επίλυσή του ακτοπλοϊκού ζητήματος, πρόταση για την πρωτοβάθμια υγεία, με την προϋπόθεση ότι θα μας δοθούν τα χρήματα για να τα διαχειριστούμε. Και το αποδείξαμε με τον σεβασμό μας στο δημόσιο χρήμα. Σήμερα έχουμε ένα σαφές στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, πέραν των στερεότυπων γραφειοκρατικών μεθόδων και πρακτικών κάθε μεσοπρόθεσμου και μνημονιακού προγράμματος. Ονειρευόμαστε μια Σάμο μέσα σε ένα Βόρειο Αιγαίο, ισχυρό, έτσι όπως αξίζει, έτσι όπως αξίζει σε όλους εμάς τους νησιώτες". 

 Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους νυν Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος Αντιπερειφερειάρχης Σάμου, του συνδυασμού «ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required