6 Μαρ 2013

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας για το ΕΚΑΒ στη Σάμο


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Σάμου, υπέβαλε η βουλευτής Σάμου, κα Αγνή Καλογερή. Η ερώτηση έχει ως εξής:


Μετά την αναφορά μου από τις 27/11/2012 επανέρχομαι στο πρόβλημα της λειτουργίας και στελέχωσης του ΕΚΑΒ για το νησί της Σάμου. Παίρνοντας αφορμή από ένα περιστατικό που συνέβη στις 02/03/2013. Ελλείψει προσωπικού, οδηγού και πληρώματος αναγκάστηκαν ο διευθυντής του νοσοκομείου Σάμου, ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μαζί με έναν ειδικευόμενο ιατρό να επανδρώσουν ασθενοφόρο προκειμένου να μεταφερθεί ένας ασθενής από την πόλη της Σάμου στο νοσοκομείο.


 Αυτό έγινε γιατί το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο με οδηγό που κάλυπτε την βάρδια βρισκόταν στου χωριό Δρακαίοι σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο για να καλύψει μεταφορά άλλου ασθενούς.


Εδώ και αρκετούς μήνες μετά την συνταξιοδότηση κάποιων οδηγών έχουμε την υπολειτουργία του ΕΚΑΒ μόνο με 6 άτομα, με αποτέλεσμα να μην στελεχώνονται όλες οι βάρδιες. Δεν είναι δυνατή η επάνδρωση δεύτερου ασθενοφόρου στο νησί ώστε να υπάρχει η απολύτως αναγκαία διασπορά (δηλαδή ένα ασθενοφόρο στην πόλη της Σάμου για την ανατολική πλευρά του νησιού και ένα στην πόλη του Καρλοβάσου για την δυτική πλευρά του νησιού) με πιθανές τραγικές συνέπειες για την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων.


Με δεδομένο ότι οι αποστάσεις και η κατάσταση του οδικού δικτύου καθιστούν απαραίτητη την λειτουργία και πλήρη επάνδρωση με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό 2 ασθενοφόρων σε διασπορά.


Με δεδομένο ότι από τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος άρα και η αύξηση του πληθυσμού (ντόπιων και επισκεπτών) και οι ανάγκες για παροχή υγείας αυξάνονται.


Με δεδομένο ότι σήμερα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις αργίες που δικαιούνται. Δουλεύουν διπλοβάρδιες με ότι αυτό συνεπάγεται… , ενώ πολλές ώρες των υπερωριών των οδηγών είναι απλήρωτες.


Με δεδομένο ότι η προ-νοσοκομειακή επείγουσα αντιμετώπιση πρέπει να παρέχεται άμεσα και από εξειδικευμένο προσωπικό.

Με δεδομένο ότι η υγεία των πολιτών οφείλει να είναι το πρώτο μέλημα της πολιτείας.



Ερωτάται ο κύριος Υπουργός



Τι μέτρα θα πάρει και πότε προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς

οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στο νησί, να καλυφθούν οι πάγιες και 

διαρκείς ανάγκες πριν η καθυστέρηση αυτή αποτιμηθεί σε νεκρούς;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required